Masz pytania? Zadzwoń: 607 22 21 21

Okno żywieniowe – jak wpływa na zdrowie

Okno żywieniowe (intermittent fasting, IF) to rodzaj diety,  przez wiele osób nazywany dietą 8:16 lub postem przerywanym. W ostatnim czasie staje się ona, nie bez powodu, coraz popularniejsza. Nie liczysz kalorii, nie spożywasz posiłków w odstępie 3-4 godzin a mimo to chudniesz!
Zadajmy sobie jednak pytanie, czy faktycznie ten rodzaj diety jest taki prosty i przeznaczony dla każdego?

Na czym tak właściwie polega okno żywieniowe?

Wspomniany cykl żywienia, polega na zaspokajaniu dziennego zapotrzebowania kalorycznego tylko i wyłącznie podczas 8 godzin w ciągu całej doby. Przez pozostałe 16 godzin, nie należy spożywać żadnych dodatkowych posiłków – stąd też pojawia się określenie postu przerywanego.

 W czasie „głodówki” za pomocne uznaję się spożywanie napoi takich jak woda, herbata, napary ziołowe, a nawet kawa. Ważne jest jednak, aby nie zawierały one cukru. Godziny rozpoczęcia i zakończenia cyklu są kwestią indywidualną. Jedni rozpoczynają go pierwszym posiłkiem o godzenie 8:00 a ostatnim o 16:00. Takie godziny spożywania posiłków, mogą jednak nie sprawdzić się u osoby aktywnej do późnych godzin wieczornych. Z tego względu ważne jest, aby przedział godzinowy stosowania postu u każdego był dostosowany do własnych przyzwyczajeń oraz codziennego rytmu dnia.

Efekty i zasady stosowania okna żywieniowego:

Wiele osób słysząc o takim sposobie żywienia zastanawia się, czy dieta trwająca 8 godzin dziennie może przynieść jakiekolwiek efekt? Głównie są to osoby chcące w szybkim czasie zgubić zbędne kilogramy, odpowiedź brzmi – TAK. Wynika to z faktu, iż w ciągu 8 godzin nie jesteśmy w stanie dostarczyć więcej kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie.

W końcowym bilansie uzyskanie deficytu kalorycznego jest dużo prostsze, a jak dobrze wiemy bez niego utrata masy ciała jest niemożliwa. Ten model żywienia jest zarazem bardzo prosty, ale i restrykcyjny. Należy pamiętać o jednej, ale bardzo ważnej kwestii. Żywienie w diecie okienkowej, musi bazować na zasadach pełnowartościowego odżywiania, aby substancje odżywcze mogły zaspokoić nasze aktualne zapotrzebowanie na energię. Ograniczone powinny zostać w jak największym stopniu posiłki typu fast food posiadające duże ilości makroskładnika jakim jest tłuszcz. W innym przypadku efekt będzie odwrotny od oczekiwanego.

Ludzki organizm świetnie poradzi sobie z takim cyklem jedzenia, ponieważ po spożyciu posiłku, głównym źródłem energii jest glukoza. W czasie postu organizm zaczyna wykorzystywać ketony, powstające w wyniku przemiany kwasów tłuszczowych – to one staja się głównym źródłem energii.

 Zalecanymi produktami spożywczymi są:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Pełnoziarniste zboża
  • nabiał
  • orzechy i pestki

W okresie postu dozwolone są wyłącznie napoje, które nie dostarczają kalorii, czyli:

  • woda (może być z cytryną),
  • herbatki ziołowe,
  • herbata i kawa bez cukru i mleka.

Czy stosowanie modelu diety okna żywieniowego jest dla wszystkich?

Model żywieniowy okna metabolicznego posiada wiele zalet, natomiast nie jest on przeznaczony dla każdego. Odradza się go w przypadku kobiet w ciąży, matek karmiących oraz osób mierzących się z zaburzeniami hormonalnymi, osoby z zbyt niskim ciśnienie krwi, dzieci i młodzież do 18 roku życia, osoby cierpiące na cukrzycę, osoby z zaburzeniami łaknienia czy osoby posiadające niedobory witamin i minerałów. Nie każdy jest również w stanie wytrzymać tak dużo godzin bez jedzenia. Z tego powodu, w okresie pierwszych kilku dni może pojawić się spadek energii, zmęczenie oraz zawroty głowy, a także niepohamowana chęć rzucenia się na jedzenie. Ten rodzaj diety dobrze sprawdzi się u osób, które nie maja czasu lub nie lubią jeść „co chwilę”.

Zanim zdecydujemy się na zastosowanie w naszym planie żywieniowym diety okienkowe, warto jest zastanowić się czy dotychczasowy stan zdrowia jak i tryb codziennego życia umożliwi nam przestrzeganie rygorystycznych godzin żywieniowych.