wykluczenia w tej diecie nie są realizowane
Menu diety optimum
Poniedziałek
Śniadanie:
Gryczotto z fasolką szparagową, marchewką, kukurydzą i jarmużem z dodatkiem sera feta
Drugie śniadanie:
Koktajl banan, marchew, pomarańcza
Obiad:
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym, komosa ryżowa i mix warzyw blanszowanych
Podwieczorek:
Deser z tapioki z musem z jagodowym
Kolacja:
Falafele z sosem miętowym, lekka sałatka z roszponką
Wtorek
Śniadanie:
Placuszki twarogowe z dipem z serka homogenizowanego i cząstkami świeżych owoców
Drugie śniadanie:
Chłodnik z ogórka i rzodkiewki
Obiad:
Schab w sosie dyniowym, pieczone ziemniaki, surówka z rzodkiewką
Podwieczorek:
Pina colada cup
Kolacja:
Makaron z pomidorkami koktajlowymi, brokułem, cukinią i pesto
Środa
Śniadanie:
Kotleciki brokułowe z sosem tymiankowym i warzywami
Drugie śniadanie:
Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką malinową
Obiad:
Roladka drobiowa w sosie szpinakowym, ryż brązowy, surówka z selera z rodzynkami
Podwieczorek:
Orzeźwiające smoothie arbuzowo-gruszkowe z sokiem z limonki
Kolacja:
Sałatka z kaszą bulgur, warzywami, mozzarellą i musztardowym sosem winegret
Czwartek
Śniadanie:
Pasta curry z soczewicy i kukurydzy, pieczywo żytnie razowe, mix warzyw
Drugie śniadanie:
Koszyczki zbożowe z truskawkowym serkiem
Obiad:
Pulpeciki drobiowe, sos z pieczonej papryki i selera naciowego, kasza pęczak i fasolka szparagowa
Podwieczorek:
Cząstki owoców z mixem prażonych pestek
Kolacja:
Spring rolls z ziołowym twarożkiem
Piątek
Śniadanie:
Budyń jaglany z musem malinowym
Drugie śniadanie:
Ciasteczka owsiane z jabłkiem
Obiad:
Dorsz w sosie warzywnym z natką pietruszki, puree ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek:
Sałatka warzywno-owocowa z truskawkami
Kolacja:
Gnocchi w lekkim sosie jogurtowym z botwinką
Sobota
Śniadanie:
Bezglutenowa sałatka makaronowa z cherry, ogórkiem małosolnym, zielonym groszkiem i papryką w pesto
Drugie śniadanie:
Caponata z selera z oliwkami
Obiad:
Slice z indyka w sosie z zielonego pieprzu, kasza owsiana i surówka z porem
Podwieczorek:
Kisiel z owoców leśnych
Kolacja:
asta z fasoli, pieczywo chrupkie kukurydziane, mix warzyw
Niedziela
Śniadanie:
Kakaowa owsianka z domową frużeliną wiśniową
Drugie śniadanie:
Zielony hummus ze szpinakiem, słupki warzyw
Obiad:
Wegańskie pulpety w sosie chimichurri podane z makaronem sojowym, bukiet warzyw
Podwieczorek:
Cytrynowa zupa z cukinii
Kolacja:
Sałatka z czarną soczewicą, ogórkiem, papryką, suszonymi pomidorami, słonecznikiem i dressingiem ziołowym