Masz pytania? Zadzwoń: 607 22 21 21

Jak zmienić swój sposób żywienia

Często wydaje nam się, iż zdrowe żywienie stanowi ogromne wyzwanie i wymaga mnóstwa poświęceń. Jest to mit, który postaramy się dzisiaj obalić.

Poniżej prezentujemy dwa proste sposoby na wdrożenie elementów zdrowego stylu życia, by poprawić samopoczucie, unormować masę ciała oraz utorować sobie drogę do dalszych pozytywnych zmian!

1. Regularne posiłki.

Regularne spożywanie posiłków stanowi podstawę racjonalnego żywienia. Nasz organizm jest złożonym mechanizmem, który dzięki pewnej powtarzalności uczy się prawidłowego funkcjonowania. Gdy przez dłuższy czas będziemy zapewniać mu „dostawy” w podobnych porach dnia, usprawni to jego pracę oraz pomoże wyeliminować takie nawyki jak podjadanie między posiłkami czy przejadanie się. Regularność pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi a co a tym idzie – daje poczucie sytości. Optymalne rozwiązanie to od 3 do 5 posiłków dziennie.

2. Odpowiednie nawodnienie.

Organizm dorosłego człowieka składa się w około 60% z wody. Dbanie o odpowiednie nawodnienie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia, gdyż to właśnie z wodą wydalamy z organizmu toksyny i to ona stanowi środowisko przemian metabolicznych. Pamiętaj – odczuwanie pragnienia jest już oznaką, iż jesteśmy odwodnieni! Dlatego w ciągu dnia warto mieć zawsze przy sobie butelkę wody mineralnej. Odpowiednią dla nas ilość płynów możemy obliczyć mnożąc 30 ml przez masę ciała w kg (dla osób o BMI w przedziale 18,5-24,9 kg/m2). Unikajmy jednak słodzonych napojów, soków w kartonikach i wód smakowych, gdyż dostarczają one nam ogromną ilość cukru i zbędnych kalorii, które mogą się przyczynić do wystąpienia nadwagi.

3. Różnorodność spożywanych produktów

Warto pamiętać, iż nie istnieje na świecie produkt idealny, który dostarczy nam wszystkich składników odżywczych. By cieszyć się pełnym zdrowiem i dobrym samopoczuciem należy dbać o jak największe zróżnicowanie na naszych talerzach. Rewelacyjnym rozwiązaniem jest korzystanie z produktów sezonowych. Jeśli nie masz czasu na gotowanie oraz planowanie swoich jadłospisów , lub uważasz, że nie jesteś do tego stworzony – idealne rozwiązanie niesie ze sobą usługa cateringu dietetycznego. Warto inwestować w siebie!

4. Czytanie składów produktów

Jeśli nie wiemy, jaki produkt wybrać, warto zadać sobie trud wczytania się w jego etykietę. Jeśli nie jest ona widoczna (np. na stoisku z pieczywem lub wyrobami garmażeryjnymi) sprzedawca ma obowiązek udostępnić takową na prośbę konsumenta. Podstawowa zasada czytania składu to zwrócenie uwagi na ilość pozycji w nim występujących. Jeśli produkt firmuje się hasłami takimi jak: naturalny, „babuni”, domowy itp., jego skład natomiast przypomina długością napisy końcowe filmu science fiction – nie wybierajmy go! Kolejna zasada: kolejność wymienianych składników świadczy o ilości użytej do wyprodukowania żywności. Przykładowo, jeśli cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się na jednej z pierwszych 3 pozycji – świadczy to negatywnie o danym produkcie. Podsumowując: wybierajmy produkty o krótkim i naturalnym składzie, z małą ilością cukru, substancji słodzących, barwników itp.