Kochamy je za ich właściwości zdrowotne, smaki lata oraz mnóstwo możliwości. Kiszonki, bo to o nich dzisiaj powiemy, to podstawa postu wg zaleceń dr Dąbrowskiej. Oczywiście polecamy, a nawet zalecamy, wprowadzić je do jadłospisu, nie tylko w trakcie diety. Już zdradzamy dlaczego!
Kiszonki są efektem długotrwałego procesu fermentacji. Pod wpływem działania specjalnych kultur bakterii cukier zawarty w kiszonych warzywach i owocach rozkłada się na kwas mlekowy. To właśnie ten proces odpowiada za przedłużenie świeżości warzyw oraz zapobiega gniciu lub zepsuciu.
Naturalne probiotyki
Dzięki temu, że kiszonki zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych, mają działanie probiotyczne. Zawartość kwasu mlekowego dobrze wpływa na florę bakteryjną organizmu oraz cały układ trawienny. Kiszonki mają też swój udział w zmniejszeniu ilości cholesterolu we krwi, regulują poziom cukru, a dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim są bogate w witaminę C, a także E i K. Są także źródłem witamin z grupy B. To kluczowy argument, dlaczego będąc na diecie wg zaleceń dr Dąbrowskiej, należy pamiętać o kiszonkach.
W diecie warzywno-owocowej codziennie powinna być uwzględniona nie tylko porządna porcja surowych i kiszonych warzyw, ale także zakwas buraczany lub sok z kiszonej kapusty.
Idealne na jesień i zimę
Zamknięcie smaku lata w słoiku na późniejszy czas to coś wspaniałego. Szczególnie, że jesienią i zimą mamy zdecydowanie mniej świeżych warzyw do dyspozycji. Kiszonki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, sałatek, kanapek, a nawet zup – kto nie lubi domowej zupy ogórkowej?
Dodatkowo duża zawartość witaminy C wspomaga układ immunologiczny i wspiera nasz organizm, kiedy zaczyna się sezon chorobowy. Jedzenie kiszonek pomaga uchronić nas przed przeziębieniem, grypą, a także grypą żołądkową.
Duże wsparcie układu pokarmowego
Regularne spożywanie kiszonek dobrze wpływa na stan żołądka i jelit. Jeśli masz problemy żołądkowe, kiszonki mogą Ci w nich pomóc. Dodatkowo niwelują uczucie niestrawności i wspierają perystaltykę jelit oraz pobudzają metabolizm. Są niezwykle skuteczne w walce z nadprogramowymi kilogramami. Dlatego poleca się je szczególnie osobom będącym na diecie wg zaleceń dr Dąbrowskiej. Świetnie oczyszczają organizm.
Mnóstwo możliwości
Kiszonki są znane od wieków. Każda rodzina ma swoją tradycję robienia przetworów. Przepisy i tajemnicze receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zauważalna jest również panująca moda na robienie przetworów i kiszenie warzyw oraz owoców wśród młodych ludzi. Nie jest to już tylko praca zarezerwowana dla babci. Dlaczego? Bo kiszenie jest niezwykle PROSTE. Dodatkowo ukisić można wszystko, nie tylko ogórki i kapustę. Polecamy pobawić się smakami i pozamykać w słoikach swoje ulubione warzywa, a nawet owoce. Później możecie oznaczyć nas w swoich relacjach i postach w mediach społecznościowych.
I oczywiście życzymy smacznego!