
Poznaj fenomen diety warzywno-owocowej!
Jest to niskoenergetyczna dieta, w której podaż kalorii zredukowana jest do 600-800kcal. Zalecany czas trwania kuracji to od 14 do maksymalnie 42 dni. Jeśli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z postem i chciałbyś sprawdzić, czy ta dieta jest dla Ciebie, kilka dni kuracji warzywno-owocowej na pewno przyniesie pozytywy efekt.
„Dieta ta, która w istocie ma charakter głodówki leczniczej, stosowana jako okresowa kuracja, dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy, przywraca równowagę przemian, czyli zdrowie. Po zakończeniu tej kuracji zaleca się włączenie na stałe naturalnego pokarmu opartego na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z dodatkiem produktów zwierzęcych. Własne doświadczenia potwierdziły prawdziwość tezy, że pożywienie może być skuteczną metodą profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych”
Post warzywno-owocowy skierowany jest głównie do osób chcących:
– oczyścić organizm,
– pozbyć się zalegającej wody
– złagodzić stany zapalne,
– poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci,
– uregulować procesy metaboliczne.
Efektem ubocznym diety najczęściej jest utrata masy ciała, natomiast nie jest to główne założenie diety. Aby uniknąć nawrotu zgubionych kilogramów, po zakończeniu diety, należy przeprowadzić tzw. fazę wyjścia z postu.
Więcej o na temat wyjścia z postu przeczytasz tutaj.
Dieta opiera się na warzywach niskoskrobiowych, wykluczając warzywa strączkowe i te o wysokim indeksie glikemicznym. Dozwolone jest również spożywanie niektórych niskocukrowych owoców. Bardzo ważnym elementem postu są naturalne kiszonki, które mają charakter probiotyczny.
Bezpieczeństwo Naszych Klientów jest dla Nas najważniejsze, dlatego przed rozpoczęciem diety warzywno-owocowej należy uprzednio skonsultować się z lekarzem, który oceni czy dana osoba powinna ją stosować.
W razie wątpliwości czy ta dieta jest przeznaczona dla Ciebie skontaktuj się z naszą Dietetyk, odpowie na wszystkie pytania i doradzi odpowiednią kaloryczność.