Masz pytania? Zadzwoń: 607 22 21 21

Co można jeść podczas postu według zaleceń dr Dąbrowskiej?

W tym wpisie odpowiemy na pytanie, które znajduje się w TOP 5 najczęściej zadawanych pytań dotyczących postu według zaleceń dr Dąbrowskiej. Co może znaleźć się na naszych talerzach, kiedy jesteśmy w trakcie postu?

Nie bez powodu post według zaleceń dr Dąbrowskiej nazywa się dietą warzywno-owocową. To właśnie na warzywach i owocach bazuje ten post, lecz co ważne – nie wszystkie z nich można spożywać. Dr Dąbrowska jasno określiła zarówno produkty dozwolone, jak i niedozwolone podczas postu leczniczego. Co ważne – dziennie powinno spożywać się ok. 800 kcal i właśnie taką kaloryczność znajdziecie w naszym cateringu w przypadku tejże diety.

SUROWE > GOTOWANE

To, co na początku warto podkreślić, to fakt, że najcenniejsze w poście według zaleceń dr Dąbrowskiej są warzywa i owoce w postaci surowej. Posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich tysiące antyoksydantów, między innymi polifenole, likopen, witaminę C oraz E, beta-karoten, chlorofil, mikroelementy i błonnik. Dlatego też i w naszym cateringu w dużej mierze znajdziecie dania bazujące na surowych warzywach i owocach. Nie mniej jest skuteczna i najczęściej stosowana jest jednak wersja diety, która zawiera warzywa i owoce (w większości surowe), z dodatkiem gotowanych w proporcji np. 3/4 roślin surowych i 1/4 gotowanych – to najbardziej klasyczne rozwiązanie.

PRODUKTY DOZWOLONE PODCZAS POSTU WEDŁUG ZALECEŃ DR DĄBROWSKIEJ

Jak już wspominaliśmy we wcześniejszym tekście – zanim rozpoczniesz post, odpowiednio się do niego przygotuj. Wyklucz używki (alkohol, papierosy, kawę), słodycze oraz produkty typu fast food. Ogranicz także spożywanie mięsa i nabiału.

Post według zaleceń dr Dąbrowskiej jest podzielony na trzy fazy – wprowadzająca, postna i wyjście z postu. Druga faza to oczyszczanie organizmu i to na nim się teraz skoncentrujemy. W trakcie diety warzywno-owocowej możemy jeść tylko warzywa niskoskrobiowe oraz owoce niskocukrowe:

  • korzeniowe – marchew, buraki, rzodkiew
  • kapustne – kalafior, brokuły
  • cebulowe – cebula, por
  • liściaste – sałata, wszelkiego rodzaju zioła
  • dyniowate – kabaczek, ogórki
  • psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków) – pomidory, papryka
  • jabłka, jagody, grejpfruty, cytryny

Co można przygotować z tych warzyw? Polecamy przede wszystkim surówki i sałatki. W naszych pudełkach znajdziecie także leczo, zupę, pieczone warzywa, przeróżne koktajle i soki. Pamiętajcie, że podczas postu według zaleceń dr Dąbrowskiej nie można spożywać tłuszczu, nabiału oraz cukru.

WAŻNE!

Istotnym elementem postu wg zaleceń dr Dąbrowskiej są kiszonki (im również poświęcimy oddzielny wpis). Dlatego też każdego dnia diety warzywno-owocowej, dostarczamy do Was zakwas buraczany lub sok z kiszonej kapusty, które polecamy pić na czczo.

Nie zapomnijcie także o odpowiednim nawadnianiu organizmu. W trakcie postu leczniczego należy pić 2-3 litry płynów dziennie: wodę, napary ziołowe.