Masz pytania? Zadzwoń: 607 22 21 21

Co można jeść podczas postu warzywno-owocowego?

W tym wpisie odpowiemy na pytanie, które znajduje się w TOP 5 najczęściej zadawanych pytań dotyczących postu. Co może znaleźć się na naszych talerzach, kiedy jesteśmy w trakcie postu?

Nie bez powodu post nazywa się dietą warzywno-owocową. To właśnie na warzywach i owocach bazuje ten post, lecz co ważne – nie wszystkie z nich można spożywać. Produkty dozwolone oraz niedozwolone podczas leczenia postem są ściśle określone. Co ważne – dziennie powinno spożywać się ok. 800 kcal i właśnie taką kaloryczność znajdziecie w naszym cateringu w przypadku tejże diety.

SUROWE > GOTOWANE

To, co na początku warto podkreślić, to fakt, że najcenniejsze w poście według zaleceń dr Dąbrowskiej są warzywa i owoce w postaci surowej. Posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich tysiące antyoksydantów, między innymi polifenole, likopen, witaminę C oraz E, beta-karoten, chlorofil, mikroelementy i błonnik. Dlatego też i w naszym cateringu w dużej mierze znajdziecie dania bazujące na surowych warzywach i owocach. Nie mniej jest skuteczna i najczęściej stosowana jest jednak wersja diety, która zawiera warzywa i owoce (w większości surowe), z dodatkiem gotowanych w proporcji np. 3/4 roślin surowych i 1/4 gotowanych – to najbardziej klasyczne rozwiązanie.

PRODUKTY DOZWOLONE PODCZAS POSTU

Jak już wspominaliśmy we wcześniejszym tekście – zanim rozpoczniesz post, odpowiednio się do niego przygotuj. Wyklucz używki (alkohol, papierosy, kawę), słodycze oraz produkty typu fast food. Ogranicz także spożywanie mięsa i nabiału.

Post podzielony został na trzy fazy – wprowadzająca, postna i wyjście z postu. Druga faza to oczyszczanie organizmu i to na nim się teraz skoncentrujemy. W trakcie diety warzywno-owocowej możemy jeść tylko warzywa niskoskrobiowe oraz owoce niskocukrowe:

  • korzeniowe – marchew, buraki, rzodkiew
  • kapustne – kalafior, brokuły
  • cebulowe – cebula, por
  • liściaste – sałata, wszelkiego rodzaju zioła
  • dyniowate – kabaczek, ogórki
  • psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków) – pomidory, papryka
  • jabłka, jagody, grejpfruty, cytryny

Co można przygotować z tych warzyw? Polecamy przede wszystkim surówki i sałatki. W naszych pudełkach znajdziecie także leczo, zupę, pieczone warzywa, przeróżne koktajle i soki. Pamiętajcie, że podczas postu nie można spożywać tłuszczu, nabiału oraz cukru.

WAŻNE!

Istotnym elementem postu są kiszonki (im również poświęcimy oddzielny wpis). Dlatego też każdego dnia diety warzywno-owocowej, dostarczamy do Was zakwas buraczany lub sok z kiszonej kapusty, które polecamy pić na czczo.

Nie zapomnijcie także o odpowiednim nawadnianiu organizmu. W trakcie postu leczniczego należy pić 2-3 litry płynów dziennie: wodę, napary ziołowe.