PRZYKŁADOWE MENU

Śniadanie

Sałatka ze szpinaku z pieczoną cukinią, jabłkiem i beztłuszczowym pesto z jarmużu i suszonych pomidorów

II Śniadanie

Zielony koktajl z jarmużu, szpinaku, jabłka i grejpfruta

Obiad

Warzywne gołąbki z kapusty kiszonej podane z frytkami z dyni i selera

Podwieczorek

Zupa krem z pieczonych warzyw

Kolacja

Warzywne leczo z cukinii, papryki, pomidora i kapusty

DIETA WARZYWNO-OWOCOWA:

Proponowany przez nas jadłospis bazuje na założeniach dr Dąbrowskiej. Podaż kalorii podczas diety zredukowana jest do 600-800kcal. Dieta opiera się na warzywach niskoskrobiowych wykluczając warzywa strączkowe i te o wysokim indeksie glikemicznym. Dozwolone jest również spożywanie niektórych niskocukrowych owoców. Bardzo ważnym elementem postu są naturalne kiszonki, które mają charakter probiotyczny.

Głównym celem diety warzywno-owocowej jest przywrócenie równowagi i oczyszczenie organizmu.

„Dieta ta, która w istocie ma charakter głodówki leczniczej, stosowana jako okresowa kuracja, dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy, przywraca równowagę przemian, czyli zdrowie. Po zakończeniu tej kuracji zaleca się włączenie na stałe naturalnego pokarmu opartego na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z dodatkiem produktów zwierzęcych. Własne doświadczenia potwierdziły prawdziwość tezy, że pożywienie może być skuteczną metodą profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych

Dr Ewa Dąbrowska

 

Bezpieczeństwo Naszych Klientów jest dla Nas najważniejsze, dlatego przed rozpoczęciem diety warzywno-owocowej należy uprzednio skonsultować się z lekarzem, który oceni czy dana osoba powinna ją stosować. 

W diecie tej wykluczenia są niemożliwe