PRZYKŁADOWE MENU

Śniadanie

Orzeźwiająca sałatka z pesto na wodzie

II Śniadanie

Koktajl marchew, cytryna, jabłko, jarmuż | Letnia sałatka z truskawkami

Obiad

Bakłażan faszerowany warzywami z sosem

Podwieczorek

Pasta z pieczonej marchewki i papryki podana z łodygami selera naciowego

Kolacja

Spaghetti z cukinii i marchewki z sosem a’la bolognese

DIETA WARZYWNO-OWOCOWA:

Proponowana przez nas dieta Warzywno-Owocowa bazuje na założeniach diety dr Ewy Dąbrowskiej.
Dieta składa się z samych warzyw i owoców wykluczając warzywa strączkowe, warzywa skrobiowe czy owoce i warzywa o wysokim indeksie glikemicznym.
Jak również dieta wyklucza produkty zbożowe, mięso, ryby, nabiał, jaja, produkty wysokoprzetworzone, barwione
Dieta składa się z sałatek, koktajli warzywno-owocowych jak również dań do podgrzania przez co dieta jest urozmaicona.

„Dieta ta, która w istocie ma charakter głodówki leczniczej, stosowana jako okresowa kuracja, dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy, przywraca równowagę przemian, czyli zdrowie. Po zakończeniu tej kuracji zaleca się włączenie na stałe naturalnego pokarmu opartego na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z dodatkiem produktów zwierzęcych. Własne doświadczenia potwierdziły prawdziwość tezy, że pożywienie może być skuteczną metodą profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych”-Dr Ewa Dąbrowska

W diecie tej wykluczenia są niemożliwe